Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Grönt kort borde få rött kort!

"Prolog".
Efter en relativt lugn fredag på jobbet så traskar jag mig hemåt. Jag sätter igång datorn och navigerar in mig på en nyhetssida för att hålla mig uppdaterad om omvärlden.

"Grönt kort gör premiär" är det allra första som fångar mitt intresse. Undertill syns en person bärandes kläder som inte kan förväxlas med något annat: Det är fotbollskläder. Med en suck och ett ljud som förknippas med ironiskt skratt klickar jag mig in på artikeln, och mycket riktigt så skall ett s.k. grönt kort börja användas.

Det är först och främst våra svenskar damer som kommer inviga det nya kortet in i kortleken och de hoppas på att expandera över till herrarna också.

"Förlust av betydelse".
I hela mitt liv så har jag alltid förknippat ett urdraget kort ur domarens ficka som "here comes trouble". Det måste förbli att kort från domaren förknippas med rädsla! När jag själv spelade som forward ett år tillbaka, och man drog en spelare i tröjan eller fällde de (läs: "råkade"), och domaren började gräva i sina fickor, då visste man att det var mellan liv och död (liv = gult, död = rött). Det är en internationell symbol. Det är en tradition och en sådan gest betyder bara en sak. FIFA menar på att man inte inför målkameror för att bevara sporten unik. Om en sådan viktig grej inte införs, hur ska folk ens förvänta sig att ett sådant kort skall göra intrång?

"Bra idé, men..:".
Kortet skall användas till att utmärka en spelare med god sportsmannaanda och det är inte domaren som ger ut denna utmärkelse, utan det är publiken. De menar på att detta skall leda till att noll tolerans av hat, osportslighet och rasism. Så lyder beskrivningen som har angetts om kortet. Är jag den enda som inser att det inte kommer bli någon förändring i publikens attityd? Det kommer fortfarande finnas fans från motståndarpubliken som buar. Om något, så kommer hatet att öka, bara för att en spelare från det andra laget inte skall få denna typen av beröm. Varför jag tror att man valt att ta fram kortet, är för att öka intresset för damfotboll. Tråkigt som det är, så är det herrfotbollen som dominerar världen, så jag förstår konceptet att ta fram något nytt. Däremot anser jag att en sådan "lösning" inte alls kommer gå hem.

"Epilog".
Efter att ha läst artikeln, funderar jag en bra stund. Jag ger idén en chans men märker snabbt hur ohållbar idén är. Jag skriver ner lite tankar på datorn, som jag senare formar till ord. Jag kopierar texten och klistrar in den på min blogg och publicerar det, och hoppas att det inte sprider sig vidare till herrfotbollen. Rött kort på grönt kort!

Skrivet av:

donjet.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av donjet

Kommentera